Voorraad actie! Tot en met 21 april geven wij extra korting op al onze producten!

Dagen
Uren
Minuten
Seconden

De wetenschap achter akoestische panelen: hoe werken ze?

Inhoudsopgave

Akoestiek speelt een belangrijke rol in ruimtes. Of dit nu thuis is, op kantoor of in een restaurant: goede akoestiek is belangrijk. Ben je van plan om zelf akoestische panelen te monteren of aan te schaffen? Lees meer over de werking van de akoestische panelen. Maar ook over de samenstelling van de materialen en de strategische plaatsing in een ruimte.

Wat zijn akoestische panelen?

Akoestische wandpanelen zijn speciaal ontworpen panelen die dienen om de geluidsabsorptie in een ruimte te verbeteren. Ze zijn gemaakt van materialen met geluidsabsorberende eigenschappen. Het belangrijkste doel van deze panelen is om geluidstrillingen op te vangen en te verminderen, waardoor de nagalm in een ruimte afneemt. Dit heeft veel voordelen: het draagt bij aan een betere verstaanbaarheid, verminderde geluidsoverlast en een algemeen verbeterde akoestiek. Akoestische panelen worden vaak toegepast in verschillende omgevingen zoals kantoren, restaurants en woningen.

Hoe werken akoestische wandpanelen?

Akoestische wandpanelen zijn meestal gemaakt van geluidsabsorberende materialen zoals speciale schuimen, vezels of poreuze stoffen. De werking van akoestische wandpanelen berust op het vermogen van deze materialen om geluidstrillingen op te vangen en te absorberen, waardoor de nagalm in de ruimte wordt verminderd. Wanneer geluidsgolven de panelen bereiken, worden ze geabsorbeerd en omgezet in warmte-energie, wat zorgt voor minder geluid.

Hoe effectief zijn akoestische wandpanelen?

Geluidsoverlast wordt tegengegaan door akoestische wandpanelen te plaatsen. Akoestische wandpanelen zijn dan ook erg effectief in het verminderen van de galm en het verbeteren van de gehele akoestiek. Hoe effectief ze zijn, hangt af van een aantal factoren waaronder het type paneel, de hoeveelheid panelen, de gebruikte materialen en de plek van het paneel. In ruimtes waar sprake is van veel harde oppervlakken, zoals glas en beton, kunnen akoestische wandpanelen aanzienlijke verbeteringen bieden.

Wat heeft invloed op de effectiviteit van de wandpanelen?

  • Materiaal: De geluidsabsorptiecoëfficiënt geeft aan hoe effectief een materiaal geluidsgolven absorbeert in plaats van ze te reflecteren. Dit wordt gemeten op een schaal van 0 tot 1, waarbij 0 staat voor totale reflectie (geen absorptie) en 1 voor totale absorptie (geen reflectie).

Tabel van testresultaten geluidsabsorbtie wandpanelen - Wall Panel DiscounterGrafiek SAB Coëfficiënt testresultaat geluidsabsorptie wandpanelen

  • Grootte en dikte: Over het algemeen geldt dat grotere en dikkere panelen meer geluid kunnen absorberen dan kleinere en dunne panelen. Dit komt doordat een groter oppervlak meer geluidsgolven kan opvangen. Een grotere dikte zorgt voor een diepere penetratie van het geluid in het materiaal, wat leidt tot een betere absorptie.
  • Plaatsing: De plaatsing van de panelen is belangrijk, want het heeft een grote invloed op de effectiviteit van de panelen. Belangrijke overwegingen bij het plaatsen zijn:
    • Reflectiepunten: Plaats de panelen op locaties waar geluidsgolven de neiging hebben te reflecteren. Dit is vaak de muur tegenover de geluidsbron zoals een luidspreker of een raam.
    • Hoeken van de ruimte: Hoeken kunnen geluid reflecteren en versterken. Als je de panelen in de hoek plaatst, kun je dit tegengaan.
    • Plafond en vloer: Plafond- en vloerpanelen kunnen bijdragen aan het verminderen van de verticale geluidsreflecties.

Hoe kan ik akoestische panelen het beste toepassen?

Het is belangrijk om te kijken waar het akoestische probleem het grootst is, voordat je de panelen plaatst. Denk na over de punten waar je het meeste last hebt van de galm. Plaats vervolgens de panelen strategisch op deze plekken om geluidsgolven te absorberen en ongewenste geluidsgolven te verminderen. De panelen kunnen ook goed geplaatst worden op muren tegenover de geluidsbronnen, in hoeken om reflecties te verminderen en rondom luisterposities.

Neem contact met ons op

Heb je vragen? Of heb je advies nodig over akoestische panelen? Neem gerust contact met ons op. We adviseren je graag.

Meer lezen over akoestische wandpanelen?

Wil je meer te weten komen over onze akoestische wandpanelen? Lees dan onze blogs!

Houten achterwand

Een houten achterwand maken doe je zo Altijd al gedroomd van een stijlvol en knus huis? Dat creëer je eenvoudig met een houten achterwand. Of

Lees verder »

Wandpanelen met vilt en hout

Een wandpaneel van vilt is een eigentijdse en veelzijdige toevoeging aan elk interieur. Functionaliteit gaat samen met esthetiek. Met de zachte en warme uitstraling biedt

Lees verder »
Zwart eiken dressoir impressie

Vul je gegevens in

Muur breedte (cm)

Muur hoogte (cm)

Vul je gegevens in

Muur breedte (cm)

Muur hoogte (cm)

Filter je producten

Heb je hulp nodig?

Bel ons

020 - 123 45 67

Mail ons

Klik en mail